Az EUR raklapok családja

A világon jelenleg legelterjedtebb raklaptípusok az EUR raklapok családjának tagjai, melyeket most egy két részes cikksorozatban mutatunk be Önöknek.


Az EUR raklapok múltja...Az EUR típusú rakodólapok története egészen az 1960-as évek elejéig nyúlik vissza. Ekkor ugyanis az Európai Vasutak Szövetsége (UIC) megbízást adott ki egy szabványosított, közös raklap típus bevezetésére.
EUR raklap

Az EUR rakodólapok méreteit a vagonok méreteihez igazodva alakították ki, hiszen elsődleges felhasználási célja a vasúti teherszállításban történő alkalmazása volt.

A szabvány megalkotójának személye nem ismert, viszont tény, hogy miután a szabványosítás megtörtént, a legtöbb akkori európai ipari nagyvállalat átállt az EUR raklapok használatára.
A különféle általuk használt teherautók raktereit, a rakodáshoz használt targoncákat, valamint a magas raktárakat is az új szabvány raklapokhoz alakították át.

A megnövekedett keresletnek köszönhetően az EUR raklapoknak számos olyan rossz minőségű változata jelent meg a piacon, amik gyenge fából készültek, és hajlamosak voltak a penészedésre – ezzel veszélyeztetve a szállított áruk biztonságát.
EUR vádjegy

Ezt a problémát felismerve az EUR védjegy tulajdonosai, az európai vasutak létrehoztak egy különálló szabványügyi testületet, melynek feladata a piac folyamatos felügyelete volt.
Ezen felül megszabták azt is, hogy az EUR raklap jelzést csak a testület engedélyével lehetett a raklapokon elhelyezni (legyen szó akár újonnan gyártott, akár cserélt, vagy javított raklapról).

… és jeleneAz EUR raklapok mára a világ legelterjedtebb raklap típusai lettek. Jelenleg hozzávetőleg 350-500.000.000 EUR raklap van forgalomban világszerte.

EUR raklap típusokAz EUR raklapoknak négy típusa létezik jelenleg: EUR 1 (800x1200), EUR 2 (1200x1000), EUR 3 (1000x1200) és EUR 6 (800x600).

Ezen négy típus tagjai méretüket és felhasználásukat tekintve különböznek ugyan egymástól, a hozzájuk köthető szabvány előállítási eljárás azonban megegyezik:
  • A raklapok gyártása során 78 db szabvány kötőelemet használunk fel
  • A raklapok súlya max. 22-25 kg lehet
  • A gyártás során kizárólag száraz fát használunk, hogy elkerüljük az esetleges penészedést, gombásodást
EUR raklap típusok

Az EUR szabvány jelölésekrőlMindegyik EUR raklap viseli az azonosításhoz szükséges számokat és minőségi védjegyeket:
  • A bal sarokban a nemzeti vasúttársaság jele (amely jogosult ellenőrizni az EUR raklap gyártását), vagy az EPAL logó található
  • A középső lábon a növény-egészségügyi hőkezelésre vonatkozó jel ( IPPCC ), majd egy sorral lejjebb a gyártó cég kódja látható együtt a hitelesítő kapoccsal és a gyártás dátumával együtt (hónap/év)
  • A javított és minőségileg átvizsgált raklapokat azok rövidebb oldalán egy hitelesítő kapoccsal, illetve a javítást végző cég jelével kell ellátni
  • A jobb sarokban pedig az EUR logó jelenik meg

 

EUR raklap jelölések

 

Az EUR raklapok hazánkbanMagyarországon is az EUR raklap a legelterjedtebb raklaptípus, mind a felhasználók, mind a gyártók körében. Sajnos a hamisítók is ennek a típusnak a gyártására rendezkedtek be, bízva a keresletben és a könnyű értékesíthetőségben.
Ezt a problémát felismerve, a magyarországi felügyeleti szerv (MÁV-REC Kft.) folyamatos ellenőrzésekkel (melyet a NAV szerveivel közösen végeznek) próbálta csökkenteni ezen alacsony minőségű raklapok előállítását.

Sok energiát fordítanak továbbá arra is, hogy megfelelő információval lássák el a nagyobb felhasználókat a védjegyoltalom alatt álló raklapok felhasználásával kapcsolatban.

A Golden Pallett Kft. egyike azon gyártóknak, akik a legjobb minőségre törekedve, a szabvány gyártási előírásokat betartva készíti termékeit.

Önnek is ilyen raklap megoldásra van szüksége?


Tekintse meg szabvány EUR rakodólapjainkat >>
További írásaink »

Raklapkatalógus 2017.


golen_pallet_raklap_katalogus_2016_3d_2.png Raklap katalógusunkat azért hoztuk létre, hogy ügyfeleink számára megkönnyítsük a számukra leginkább megfelelő raklap típus megtalálását.

Legyen szó akár szabvány EUR, hagyományos vagy teljesen egyedi raklap megoldásokról, katalógusunkból bővebb tájékoztatást kaphat termékeinkről és a hozzájuk kötött szolgáltatásainkról.

Letöltés

10 szempont a raklapválasztáshoz

10 szempont a raklapválasztáshozA megfelelő rakodólap kiválasztása nem könnyű feladat: függ a szállítandó terméktől, a raktár kialakításától, közvetlen környezetétől és a szállító eszköz sajátosságaitól is.

Ahhoz, hogy ügyfeleink számára megkönnyítsük a választást, egy tanulmányba gyűjtöttük össze a raklapvásárlás legfontosabb szempontjait.

A tanulmány ingyenesen letölthető.

Letöltés