Mire figyeljen raklapvásárlás során?

Pikó Csabát, a Golden Pallet Kft. ügyvezetőjét kérdeztük a raklapvásárlás során felmerülő kérdésekkel, problémákkal kapcsolatban.
A vele készített interjúból kiderül tehát többek között az is, hogy mit érdemes átgondolni raklapvásárlás előtt, mi az a raklapspecifikáció és hogy kinek és mikor érdemes egyedi raklapot rendelni.


Pikó Csabát, a Golden Pallet Kft. ügyvezetőjét kérdeztük a raklapvásárlás során felmerülő kérdésekkel, problémákkal kapcsolatban.

A vele készített interjúból kiderül tehát többek között az is, hogy mit érdemes átgondolni raklapvásárlás előtt, mi az a raklapspecifikáció és hogy kinek és mikor érdemes egyedi raklapot rendelni.


Mit kell átgondolnunk raklapvásárlás előtt?Raklapvásárlás előtt először is érdemes átgondolni, hogy szabvány (EUR), vagy egyedi rakodólapokra van-e szükségünk.
Amennyiben egyedi raklapokat szeretnénk vásárolni kérdés, hogy rendelkezünk-e rájuk vonatkozó raklapspecifikációval?
Fontos továbbá, hogy milyen mennyiségben szeretnénk rendelni, valamint az, hogy hogyan kérjük a kiszállítást (pl. Just in time rendszerben).
Ezen felül kérhetünk speciális eljárásokat is (fumigálás, műszárítás), melyek szükségességéről a rendelés előtt érdemes tájékozódnunk.

Említette a raklapspecifikációt. Mire jó ez?


A raklapspecifikáció tartalmazza azokat az információkat, melyek a gyártáshoz elengedhetetlenül szükségesek. Ezen dokumentumban kerül ugyanis meghatározásra a gyártás során alkalmazott fafaj, az egyes elemek méretei, azok tűréshatárai, az alkalmazott kötőelemek mérete, darabszáma és elhelyezkedése.
A specifikációban megtalálható továbbá a rakodólap nedvességtartalma, a fumigálás szükségessége és teherbírása is, különféle igénybevételek esetén (egyenletesen megoszló, illetve halmozott).

Egyedi igényekkel is fordulhatok tehát a Golden Pallet Kft.-hez?


Természetesen igen, hiszen korszerű gyártási technológiáinknak köszönhetően bármilyen méretű és kialakítású raklapok előállítását el tudjuk végezni automata gépsorainkon.
Mindezt akár rövid határidőn belül, kis szériában is.
Ezen felül – ügyfeleink érdekeit figyelembe tartva – minden esetben törekszünk a lehető legköltséghatékonyabb megoldás megtalálására.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennem, ha egyedi raklapot szeretnék?


Az egyedi méretű és kialakítású rakodólapok esetén a termékből érdemes kiindulni, a szállítandó termék jellemzőit kell ismerni.
Érdemes tehát rendelés előtt átgondolni, hányszor és hogyan fogják az árut mozgatni, valamint, hogy a termék csomagolása manuálisan, vagy automata soron történik-e majd.
Miután átgondoltuk ezeket a lényeges szempontokat, már csak meg kell találnunk azt a gyártó céget, akivel közösen kialakíthatjuk a megfelelő méretű, kialakítású és teherbírású rakodólapjainkat, melyek a kívánt funkcióknak tökéletesen megfelelnek.

Amennyiben szabvány EUR rakodólapokat szeretnék vásárolni, hogyan tudom ellenőrizni annak eredetét?


Szabvány EUR rakodólapot érdemes közvetlenül a gyártótól beszerezni, hiszen ez a legbiztosabb módszere annak, hogy a szabványnak megfelelő raklaphoz jussunk.
Amennyiben egy gyártóra esik a választás, az ajánlatkéréssel egyidőben érdemes elkérni a gyártói engedély másolatát is.
Beszállítások alkalmával pedig érdemes meggyőződni a szabvány jelzéseken túlmenően a hitelesítő kapcsok meglétéről is.
A szabvány jelölések leírásai mind oldalunkon , mind a mavrec.hu weboldalon megtalálhatóak.
Amennyiben mégis kételyeik támadnának, érdemes felkeresni a hivatalos felügyeleti szervet, a MÁV-REC Kft.-t, az alábbi elérhetőségek egyikén:
Gálné Czakó Éva
Telefon: +36 (1) 476 - 3480
Mobil: + 36 (30) 465 - 42 - 39
Fax: +36 (1) 476 – 3477
E-mail: eva.czako@mavrec.hu


További írásaink »

Raklapkatalógus 2017.


golen_pallet_raklap_katalogus_2016_3d_2.png Raklap katalógusunkat azért hoztuk létre, hogy ügyfeleink számára megkönnyítsük a számukra leginkább megfelelő raklap típus megtalálását.

Legyen szó akár szabvány EUR, hagyományos vagy teljesen egyedi raklap megoldásokról, katalógusunkból bővebb tájékoztatást kaphat termékeinkről és a hozzájuk kötött szolgáltatásainkról.

Letöltés

10 szempont a raklapválasztáshoz

10 szempont a raklapválasztáshozA megfelelő rakodólap kiválasztása nem könnyű feladat: függ a szállítandó terméktől, a raktár kialakításától, közvetlen környezetétől és a szállító eszköz sajátosságaitól is.

Ahhoz, hogy ügyfeleink számára megkönnyítsük a választást, egy tanulmányba gyűjtöttük össze a raklapvásárlás legfontosabb szempontjait.

A tanulmány ingyenesen letölthető.

Letöltés