Raklapgyártás 5+1 lépésben (második rész)

Sorozatunk előző részében bemutattuk a raklapgyártás menetének első három meghatározó lépését: a megfelelő alapanyagok kiválasztását, szállítását, valamint a raklapelemek előállítását. A második részben kiderül hogyan zajlik a raklapok összeállítása, műszárítása, tárolása, ezen felül bemutatjuk egyedi rendeléskövető rendszerünk működését is.


Sorozatunk előző részében bemutattuk a raklapgyártás menetének első három meghatározó lépését: a megfelelő alapanyagok kiválasztását, szállítását, valamint a raklapelemek előállítását. A második részben kiderül hogyan zajlik a raklapok összeállítása, műszárítása, tárolása, ezen felül bemutatjuk egyedi rendeléskövető rendszerünk működését is.

Negyedik lépés: Raklapok összeállításaA különböző raklapmegoldások összeállítása túlnyomó részt automata gépsoron történik az alábbi 4 lépésben:
raklapelemek gépsorba történő adagolása, illesztés-szegezés, a raklapok jelzésekkel történő ellátása és egyéb megmunkálása,
valamint rakatolása ( vevő igénye szerint egymásra rakva vagy összeforgatva ).

A szegezőgép munkája

A rakodólapgyártás szalagszerűen történik. Első lépésben ( manuálisan ) a szegezőgépbe kerülnek a különféle méretű
raklapelemek, ahol az egyedileg kialakított továbbító sablonok illesztik, a hidraulikus szorítóegység pedig egymáshoz préseli azokat.
Ezt követi a szegzés, aminek során a kötőelemek hidraulikus úton történő bepréselésével összeállítjuk a raklapokat. A raklapelemek rögzítéséhez minősített kötőelemeket használunk, melyek mérete, kialakítása az összeállítani kívánt raklaptípushoz köthető szabványtól vagy specifikációktól függ.

Szegezés

Raklap-jelzések elhelyezése

A szalagon tovább haladva következő egység ellátja az összeállított raklapokat a megfelelő jelzésekkel: Golden Pallett márkajelzés, szabvány jelölés, egyedi azonosító, fumigálás IPPC jelölése ( HU: Ország hivatalos kétbetűs rövidítése XX: Regisztrációs szám HT: Hőkezelt (heat treated) angol kifejezés rövidítése DB: Kérgezett (debarked) angol kifejezés rövidítése).

Egységrakatokba rendezés és tárolás

Jelzések beégetése és a raklapok egyéb (sarkalás) megmunkálása után utolsó lépésként az elkészült raklapokat egységrakatokba rakatoljuk és villástargoncák segítségével a megfelelő helyre szállítjuk.
Automata gépsorainknak köszönhetően bármilyen méretű és kialakítású rakodólap előállítására lehetőségünk van – ezzel igazodva ügyfeleink igényeihez. Ideális esetben 3-4 rakodólap hagyja el a szalagot percenként, függetlenül annak típusától.

Raklap tárolás

Folyamatos minőség-ellenőrzés


Az előállítás minden szakaszában (a raklapelemektől a kész rakodólapokig), szúrópróba-szerűen ellenőrizzük a méretet, vágási
felületet, illeszkedések pontosságát, felületmegmunkálást, a szegélyek és kötőelemek minőségét.

Ötödik lépés: fumigálás és/vagy műszárításAz általunk elkészített raklapokat ügyfeleink igényeinek megfelelően fumigáljuk és/vagy műszárítjuk, raktáraink egyikében
elhelyezzük, vagy kiszállítjuk a kért helyszínre.

A műszárítás folyamata

A műszárítás lényege, hogy a rakodólapok nedvességtartalmát meghatározott érték alá csökkentsük ( szabvány rakodólap esetében 22% ), növelve azok használati értékét, biztosítva a szabványanak való megfelelőséget, gombamentességét, valamint a szállítandó áru biztonságát. A szárítás során a raklapok fajsúlya akár 35-50%-kal is csökkenhet. Az így elvont nedvesség pára vagy tényleges nedvesség formájában távozik. Nagy teljesítményű szárítókamráinkban egyidejűleg 3-4000 raklap műszárítását tudjuk elvégezni.
Nagy gondot fordítunk arra, hogy a rakodólapok szárítása során nem csak a felületi nedvességet távolítsuk el, hanem kivonjuk az
úgynevezett kötött vizet is, biztosítva ezzel a ténylegesen száraz szerkezetet. Ennek köszönhetően raklapjaink a későbbiekben sem "nedvesednek vissza"!

Szárítókamra

Folyamatos kontroll

A rakodólapok műszárítása eltér a klasszikus faanyag szárítástól, hiszen gyprsan kell rendkívül nagy nedvességet elvonnunk. Sok esetben az induló nedvességtartalom 60-70%. Maga a művelet folyamatos kontrollt igényel, hiszen egy adott fafajon belül is eltérő tulajdonságú faanyagokkal találkozhatunk. Ezt a kontrollt nálunk egy erre a feladatra kifejlesztett számítógépes rendszer és jól képzett szakember végzi.

Öt + 1 lépés: egyedi rendeléskövető rendszerMivel a minőségi raklapmegoldások előállítása mellett komoly hangsúlyt fektetünk ügyfeleink igényeinek kielégítésére is, így egy
egyedi rendeléskövető rendszert fejlesztettünk ki számukra.

A rendszer a következőket foglalja magában:
  • Visszaigazolást az aktuális megrendelésekről
  • Tájékoztatást a rendelt raklapok előállításának részfolyamatairól (pl. gyártás megkezdése és várható befejezése, minőség-ellenőrzés)
  • Tájékoztatást a kiszállításról (annak várható időpontja és teljesítése)

A keretrendelésről

Ezen felül lehetőséget biztosítunk az ún. keretrendelésre is, ami során a megrendelő egyszerre nagyobb mennyiségű termék
előállítását rendeli meg tőlünk, melyet adott időszakokban igény szerint lehív ebből a keretből.

Elolvasom a Raklapgyártás 5+1 lépésben első három lépését is!


További írásaink »

Raklapkatalógus 2017.


golen_pallet_raklap_katalogus_2016_3d_2.png Raklap katalógusunkat azért hoztuk létre, hogy ügyfeleink számára megkönnyítsük a számukra leginkább megfelelő raklap típus megtalálását.

Legyen szó akár szabvány EUR, hagyományos vagy teljesen egyedi raklap megoldásokról, katalógusunkból bővebb tájékoztatást kaphat termékeinkről és a hozzájuk kötött szolgáltatásainkról.

Letöltés

10 szempont a raklapválasztáshoz

10 szempont a raklapválasztáshozA megfelelő rakodólap kiválasztása nem könnyű feladat: függ a szállítandó terméktől, a raktár kialakításától, közvetlen környezetétől és a szállító eszköz sajátosságaitól is.

Ahhoz, hogy ügyfeleink számára megkönnyítsük a választást, egy tanulmányba gyűjtöttük össze a raklapvásárlás legfontosabb szempontjait.

A tanulmány ingyenesen letölthető.

Letöltés